Acum 19 ani

In 1989 la Timisoara mureau oameni. Mortii erau incarcati in camioane si dusi sa fie arsi. Armata tragea in populatie. Militia tragea, Securitatea tragea iar garzile patriotice veneau din alte zone sa dea si ei cu bata. Acum 19 ani nici un mucos care acum se da mare blgger prin Romania nu stia ce e aia libertate. Unii nu au inteles nici azi. Si ca dovada e ca nimeni nu vad sa spuna azi in Romania despre Revolutia din 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 Decembrie 1989. Nu. Se spune doar despre 22 Decembrie, doar in 22 Decembrie si din ce in ce mai putin. Oare de ce? Pentru ca nici un actual om politic nu mai vrea sa aminteasca oamenilor ca si el a fost comunist si ca de fapt continua sa fie, indiferent ca e de dreapta, stanga, mijoc sau pe la spate. Pentru ca trebuie sa treaca o generatie de hoti comunisti si sa vina din urma o alta generatie de furaciosi specializati.
Poate daca mai marii bloggeri si ziaristi si jurnalisti ar publica doar o poza a unei mame care inca isi plange copilul mort in acele zile la Timisoara, atunci ar afla si copiii de azi de ce e posibil sa aiba azi playstation 3. Pentru ca atunci au murit niste oameni ca sa schimbe un regim. Dar bloggerii sunt azi preocupati de cata reclama sa isi mai faca, de ce asigurari sa promoveze, de ce sfaturi sa mai dea ei ca pompieri ai natiunii si de cum mai e cu trenul prin Romania. (Da, e greu cu trenul, mai ales daca nu ai bani sa iti iei o masina, in care poti fuma neincalcand regula fumatului interzis in tren.) Jurnalistii sunt ocupati cu noul Guvern, pe care oricum nu il fac ei. Ei fac doar figuratie. Ca treaba cu politica romaneasca e clara: ei cu ei, noi cu noi. Saracii si bogatii nu stau la aceeasi masa.
Daca se uita trecutul, o sa il retraiti. Si deja incepe. Gratie manelistilor si cocalarilor, precum si mediocrilor "formatori de opinie", FSNul e iar la putere. Se promit programe de guvernare, portocale rosii, o dreapta de stanga si alte minuni comuniste si ciolanoase. Si chiar o crestere economica de 3,5%. Asta in situatia in care Japonia a anuntat o crestere economica 0. Dar in Romania unde comunismul e in floare se poate si mai bine, tovarasi.

Popular Posts