Inside Nike - the movie

Nike este cel mai mare producator de pantofi de sport (nu le pot spune adidasi, ca aia e alta firma). Un imperiu construit pe un obiect uzual, banal. Frumoase reclame. Inspirationale. Motivationale. Campaniile lor sunt cele mai de succes. Au o masina de marketing revolutionara. O companie care are forta de munca in Asia. China, Indonezia, Vietnam.
Phil Knight, seful, a facut din Nike o revolutie culturala, prin alaturarea supervedetelor Michael Jordan si Tiger Woods. De altfel, Jordan a devenit brand separat al lui NIke, producand singur 800 milioane de dolari anul trecut.
Dar ati da 500$/pereche de pantofi de sport Nike? Sau poate 70$? Ok, fie, 70$. Ii iau. O pereche ce costa de fapt 20$, iar muncitorul care o face ia 2$/zi. Asta in Vietnam. Unde salariul era de 40$/luna. Fiind o tara comunista, nu exista posibilitatea negocierii salariului. In ce conditii lucreaza cei de acolo? Cu sefi care zbiara la ei, cu injuraturi, cu stat peste program, in caldura, ca sa se faca norma de opinci. E cunoscut cazul unor lucratoare la Nike care au fost pedepsite sa alerge in jurul unui depozit Nike pina au lesinat. Si alte situatii in care au fost dati afara din motive nerelevante. Dar Nike e cel mai mare investitor in Vietnam. Ei asigura masa gratis angajatilor, cursuri gratis, le ofera uneori si locuinte sociale. Conditiile de munca sunt oricum mai bune ca in alte fabrici comuniste, dar tot strigatoare la cer pentru US sau Canada. De aceea Nike a fost acuzata de sclavie si de exploatare. Dar Nike ofera de munca la peste jumatate de milion de oameni in Asia. Da, ii platesc lui M Jordan 40 de milioane...si nu au bani sa-si plateasca muncitorii...totusi s-a constatat ca muncitorii de la Nike sunt platiti peste nivelul mediu al salariluli din tarile respective. Si asta constatare e facuta de Time.
Filmul documentar prezentat de CNBC Special se numeste: Swoosh! Inside Nike. Va invit sa-l vedeti.

Popular Posts