Only for "aliens" :) - Bacsisul la romani

Bacshish, peschesh, shpaga, atentzie, tribut, cadou - dar in general, un obicei stramoshesc in regiunea Romania, sud estul Europei, datand inca din secolul 3 era noastra. Cu intindere larga in zona carpato-danubiano-pontica, acest obicei este de neevitat daca sunteti in situatia de a apela la: medic, doctor, politie, guvern, vama, piscina, shaormarie, restaurant, frizer, croitor, curve, frecatori de menta, ciuobeni, controlori de bilete, supra-control, piloti, mineri, muncitori, orice magazin, orice hotel, orice angajat care efectueaza orice munca, orice om de pe strada care pare ca intelege limba ce-o vorbiti.
Se ofera cu un zambet si un semn cu un ochi inchis, precum si de expresia verbala: "vai, dar va rog...". A nu se folosi niciodata: "aaa, daca nu vreti, atunci nu va mai dau..." - considerata aducatoare de blesteme pina la a 3a generatie si priviri dusmanoase.
Este o expresie a aprecierii, indiferent ca ati platit un pret inainte sau dupa si indiferent daca serviciul v-a satisfacut sau nu. Este ceva diferit de pretul inscriptionat. Este obligatoriu de executat dupa prestarea serviciului, indiferent de executie. Poate sa se constituie in special in bani, bancnote, cafea, tigari, bauturi fine sau rachiu de pufoaica, branza de burduf, oua, gaini, juma de porc "ca tocmai l-am taiat domnu' doctor", piese auto, valuta cat incape, blugi de afara, parfumuri din Italia. Uneori se accepta si plata in natura, cand e vorba de carne tanara.
Recomandarea mea: ca sa nu vi se scuipe in mancarea comandata la local, dati bascsisul inainte de a primi haleala. Veti observa un zambet mai larg, o miscare mai ampla si o servire mai amabila din partea sclavilor, in speranta unui bonus final. Mancarea va fi un pic mai sarata, dar e doar influenta placutului proverb "Va iubim ca sarea in bucate. Mai poftiti pe la noi" ("daca ne dati spaga! Daca nu, sa va stea in gat, sa muriti in chinuri, sa va ia foc averea si sa dati faliment cu soacra peste voi!").

Popular Posts