Ucraina - Sabotajul Rostok

Daca tot vorbeam despre ucraina (cu litere mici, stim de ce), sa spunem un pic si despre un alt sabotaj ucrainian de mare finete.
In septembrie 91, dragutii ucrainieni au scufundat strategic o mare nava cu armament pe bratul navigabil al canalului Romanesc Sulina, la mila 30. Au pus-o tovaraseste perpendicular pe fluxul de navigare, ca sa impiedice navele transoceanice care veneau de la Sulina spre Tulcea.
Scoaterea navei Rostok a durat 15 ani si, din pacate, a murit si un om in timpul numeroaselor operatiuni esuate. Pina la urma au venit niste olandezi cu o macara imensa si au taiat-o bucati. subacvatic. Dar apoi au cerut inca 7 milioane pentru cheltuielile neprevazute. Acum se judeca inca, cred.
Ceea ce incarca atmosfera e ca gospodi ukranski nu au vrut sa furnizeze planurile navei si nici incarcatura ei, dupa cunoscutul obicei sovietic - vezi submarinul Kursk. De ce ucranienii au tacut malc, adica au scufundat-o si au disparut in ceata? Pentru ca faceau un pic de trafic ilegal cu armament. Scufundarea navei ucrainiene Rostok a blocat traficul pe bratul navigabil Sulina ani buni, si a constituit un pericol de explozie constant.

Popular Posts