Scriu, dar rar

Lumea...lumea crede ca am murit. Dar nu. Am obosit doar. Am obosit sa mai sper ca mai poate fi altceva decat va fi. Ca o lege a lui Murphy, daca ceva poate fi mai rau, atunci chiar va fi mai rau. Si asta e o abordare a unui optimist.
Imbatranim. Pielea ne devine mai pergamentoasa, mai uscata. Intervalele acelea lungi dintre schimbari nu mai sunt atat de lungi. Le asteptam la distante de ani buni. Schimbarile. Si ele vin repede, grabite. Ne surprind. Ochii, cearcanele, ridurile fruntii, palmele aspre, talpile cu piele moarta, mult mai multa decat ne imaginam ca putem produce...devenim animalosi. Parul ne
cade, se albeste. Te privesti in oglnda si te miri: chiar atat de mult m-a afectat situatia? Uite, ieri nu aveam firele astea albe in cap....ieri pielea mea era catifelata si nu aveam barba asta...ieri alergam mai usor, azi abia respir.
Cat de efemeri si de firavi suntem ca fiinte...Nici nu vreau sa scriu "ca entitati". Entitatea e ceva mult prea sacru fata de animalicul din noi. Lumea, tot mai dezvoltata si mai technicizata, se ascunde acum de un adevar de neevitat: suntem animale. Si oricat am ascunde-o, avem instincte. Oricat ne-am educa in scoli si in facultati, si in politica, instinctele raman acolo si apar cand ne astepam mai putin.
Traim dominati de nevoile primare, care odata satisfacute, nu dispar. Maslow a gresit cand a susinut ca satisfacerea initiala a nevoii prmare duce la anularea nevoii. Nu, nevoia reapare imediat, acum chiar stimulata de alti factori creatori de dependenta. Asta e si secretul industriei alimentare - stimularea nevoii de mancare prin introducerea aditivilor ce creaza dependenta si impresia de foame...alta poveste, desigur.
E toamna, m-am intors la parcul meu care acum arata cel mai bine. In High Park ai sansa sa intalnesti toate nuantele naturii, toamna. Ai sansa sa te convingi, inca o data, ca natura nu te-a dezamagit niciodata. Oricat de mareti am fi noi oamenii, natura ne depaseste prin grandoare. Nimic din ce e uman construit nu poate rezista naturii.
idei de liceean singuratec, in plimbare prin parc. E doar o depanare a gandrurilor din cap, dupa o noapte linistita, intr-un loc linistit. Si ceva cafea. Nu o sa mai beau cafeaua cu atata cafeina, ma face sa delirez si uite ce imi iese din degete. Scriu fara noima, fara subiect si fara sa imi pese de orice.
Ca in adolescenta, cand alergam pe strazi, plini de sperante si de viata, crezand ca vom schimba lumea. Dar lumea nu s-a schimba chiar asa. Unii au murit atunci, alergand, altii s-au transformat in afaceristi verosi, care nu te mai cunosc, iar altii pur si simplu au plecat, trezindu-se intr-o alta lume, cu 200 de ani in viitor. O lume cu alte reguli, cu zambete de circumstanta, preventive, o lume cu ucigasii ei in costume Armani, o lume care isi ascunde crimele in ambalaje artagatoare. O lume in care totusi poti trai daca ai trait inainte in comunism si ai stat la cozi si ai avut curentul taiat zilnic si ai indurat frigul in casa. Cum deschideam geamurile sa se incalzeasca in casa, une era mai frig ca afara...cand incalzeam caramizi in cuptor si le puneam sub plapuma, sa ne fie mai cald...si sticle cu apa calda...iar cacum stau in chiloti si cu geamul deschis ca sa iasa caldura din casa...oare asta conteaza in viata? Uneori, da. Cand ai nevoile primare potolite, incepi sa te simti mai bine. Poate devii greedy. Poate devii om. Conteaza sa fii om? om? oamenii se pare ca sunt rai. de ce sa fiu om? Mai bine sa fiu caine.
Sa fii mai bun. bun?
Rau sau bun sunt notiuni relative si arbitrare, in functie de cum si cine le priveste. "Freedom fighters" din Agfanistan sustinuti in anii 80 de americani au devenit in presa in anii 2000 teroristii planetei...cand erau buni?
O caricatura cu Mohhammed e hazlie si buna pentru restul lumii, dar e o insulta pentru musulmani. e buna sau rea? Depine. E relativ.
Rosia Montana e un depozit de aur, ne va aduce 4 miliarde. e bun. cine stie cum se extrage aurul, cu cianuri toxice, va zice ca e rau. 4 miliarde sunt buni. de euroi. si cianurile care vor ramane acolo sute de ani - sunt rele. razboaiele sunt rele. dar sunt bune.
Ce e important in viata? Sa traiesti bine, sa fii bun sau...ce?
Nu gasesc raspunsul. Ma retrag, trebuie sa arunc gunoiul.

Popular Posts