Emigrare Canada

Daca marlania si balacareala ti-a ajuns, vino in Canada. Aici nu o sa ai acelasi sentiment de outsider ca in Europa. Lumea aici e mai practica decat pe batranul continent. Mai putine resentimente. Mai putine prostii, mai putine ifose.
Coruptia nu e vizibila in Canada (desi exsta, si la nivel inalt), nu vei da spagi si multe servicii se vor face cu zambetul pe buze. Daca vii aici ai sa gasesti fara indoiala drumuri mai bune. Mai bune decat in Romania
cu siguranta. Mai bune decat cele din Germania? Unele da. Ba mai mult, dupa un timp ai sa iti dai seama ca si calitatea drumurilor variaza de la provincie la provincie...si ai sa incepi sa fii pretentios.
Si in Canada e an de criza. Joburile sunt mai greu de gasit ca acum 2 ani, de exemplu. Cifra somajului a trecut in Ontario de 10 %. Stiu oameni care au fost pusi pe liber si au fost din nou chemati la vechiul job dupa Anul Nou. Cunosc oameni care si-au pierdut jobul si oameni care s-au angajat in Decembrie. Cum ti-e norocul, nimic nu e garantat. Totusi, romanii sunt tenace si se descurca. Ai sa vezi ca sunt romani care au reusit sa aiba un standard bun de viata si chiar foarte bun (dar dupa catva ani de stat aici). N-ai sa-i intalnesti insa in blocurile unde stau cei nou veniti.
Piata imobiliara nu a cazut in Ontario. A scazut insa mult valoarea multor actiuni. Economia este intr-o faza de platou .
Saptmana trecuta s-a scumpit benzina.So sad, so bad.
Serviciul medical e ok. Nu-i asculta pe cei care dau cu pumnul in masa ca vor nu stiu ce si nu stiu cum de la medicul curant. La fotbal si la medicina toata lumea se pricepe. In Ontario, foarte multa lume s-a vaccinat cu H1N1 inca din Noiembrie. Totul a decurs firesc, civilizat,  nu s-a murit din cauza vaccinului si numarul de cazuri de H1N1 inregistrate a scazut. Serviciul medical exista si se manifesta mult mai cu cap si cu mai putine istericale ca in Romania. Nu mori cu zile, dar nici esti privilegiat atata timp cat serviciul este acoperit de banul public. In Canada serviciul medical de stat este gratuit pentru orice persoana cu card de sanatate. Serviciul privat insa este altceva.
Ce-ai sa gasesti in Canada in primul an ca nou venit?
Un apartament pe care ai sa-l inchiriezi si care va fi cu mult mai confortabil decat multe locuinte din Romania.
Caldura in apartament, apa calda, geamuri care se inchid, tot ce iti trebuie in bucatarie (aragaz, frigider).
Copilul iti va merge la scoala/gradinita si nu se va simti marginalizat.
Te mai asteapta o societate care vorbeste Engleza (Franceza in Quebec).
Te asteapta ziarele si website-urile cu oferte de serviciu. Ti se va cere un resume. Ti se va cere sa mergi la interviuri.Ti se va cere rabdare si tenacitate. Vei avea nevoie de permisul de conducere. Vei avea nevoie de o masina mai ales daca ai familie.
Apoi, dupa un timp, vei avea un job, iti vei dori un altul si tot asa pana cand salariul si pozitia iti vor conveni.
Daca lucreaza si sotia, te pui mai repede pe un fagas mai normal.

Nu vei fi niciodata considerat outsider in Ontario. Poate newcomer la inceput.
Copilul ti se va acomoda cel mai bine.
Vei invata foarte multe despre noul sistem. Unele reguli ti se vor parea bizare mai apoi ai sa le intelegi.
Parintii lasati acasa vor incepe sa te viziteze dupa 2-3 ani. S-ar putea sa ai surpriza ca dansilor sa le placa Canada. Unii bunici sunt linistiti aici cand stau pe o perioada de 6 luni. N-au nici o grija doar ca le e dor de vecini, barfe, emisiunile preferate la TV (desi si aici pot vedea canale romanesti).
Peste 3-4 ani iti vei lua o casa, pentru ca pana atunci marea majoritate gasesc joburi (amandoi) si incep isi doreasca sa plece din blocul cu newcomers. Ai sa vezi ca foarte multa lume sta la casa in Canada.
Condo este o locuinta destul de pretentioasa. Mai mult pentru tineri fara copii si batrani la pensie. Dar e misto si condo. Depinde ce iti place.
Vei plati rate. Ratele pot fi cat valoarea chiriei (asta depinde de cati bani pui jos inainte de cumparare)
Vei cumpara din ce in ce mai multe in casa.
Apoi, dupa ce vei vedea cum e treaba cu ratele, vei constata ca poti merge si intr-o vacanta in sud.
Mai intai Cuba, unde se spune ca e mai ieftin, apoi si altele. Mexic, Dominicana, Costa Rica, Jamaica, Florida. Chiar si destinatii mai scumpe la un moment dat precum Aruba sau Bahamas.
Iti vei duce dupa un timp copilul in Europa. Totul ti se va parea altfel, pestrit. Vei aprecia cladirile vechi, piatele, monumentele istorice. Insa nu te vei impaca cu atitudinea oamenilor. Atitudine cu care nu mai esti obisnuit.
Inainte de a merge in Romania e bine sa faci o escala undeva in Europa, ca sa iti faci "incalzirea" si sa fii cat mai imun la ineptiile care le vei intalni acasa cu privire la comportamentul si conceptia oamenilor. E doar trista realitate.
De fiecare data te vei intoarce cu o bucurie din ce in ce mai mare in Canada din toate aceste excursii si calatorii. Semn ca vei simti, pe masura ce trec anii, ca locul tau e in Canada.
Romania? O vei iubi din amintiri sau o vei iubi asa cum ar fi trebuit sa fie ea intr-o lume normala. Da, o vei vizita din cand in cand, mai mult de dragul parintilor, rudelor, amintirilor.
Te vei simti stingher-neinteles in Romania pentru ca nu mai stii cum sa reactionezi cand cineva tipa la tine, te imbranceste, te injura, te ia peste picior, te face fraier ca ai plecat in Canada sau iti scoate ochii ca esti figurant.

Cam asta te asteapta in Canada in primii  ani. E bine ? E rau ? Eu zic ca e doar normal. Daca asta cauti si esti hotarat ca iti doresti asa ceva cu adevarat, sansa e de partea ta.
Motto-ul provinciei Ontario este " Your's to discover".
Go for it, if you really believe in yourself.

Popular Posts