Sfaturi pesimiste pentru Canada

Pe pancarta de reclama cu emigrarea inconvenientele sunt scrise cu litere prea mici "fine prints" ca sa poata fi citite din Romania. Dupa ce ajungi aici incep sa-ti sara-n ochi si acele inconveniente. Cei care sunt aici le-au citit si unii dintre ei incearca sa le spuna si celor care vor sa vina. Nu zice nimeni sa nu veniti, dar fortati-va un pic sa intelegeti si ce este aici, nu numai ce este acolo.
Vrei sa vii in Canada ? Think twice. Esti din provincie? Cauta
intai in Bucuresti, salariile sunt mai mari acolo. Daca nu merge, vezi ce sanse ai in Europa.
Daca totusi vrei aici, ia in calcul si varianta ca s-ar putea sa treaca 2-5 ani, depinde de tine, sa ajungi la nivelul la care erai in Romania. Din cauza recesiunii, e mai greu decat era acum cativa ani. Daca vii aici si stai pe salariul minim, nu ai facut nici o branza, traiesti mai prost decat cu 4-500 de euro din Romania.
Ce iti trebuie aici ?
1. Limbile oficiale foarte bine (in Montreal e indicat sa le stii pe amandoua). Daca nu vii in provincia Quebec, e de ajuns engleza. Daca nu stii bine macar una din cele doua limbi, e mai greu, dar nu imposibil. Pizza delivery si "ziarist" scrie pe tine si alte joburi de kkt, pentru inceput. Poate o sa iti injuri zilele ca ai venit aici.
2. Cauta sa vezi daca meseria ta este cautata pe siteuri de joburi canadiene. Ia si in calcul varianta sa refaci studiile aici. Pentru unii, o scoala facuta aici inseamna intrarea in sistem
3. Trebuie sa stii sa te VINZI. Daca nu cunosti pe nimeni sa te recomande pentru un job, trebuie sa fii deschis, sociabil, sa fii capabil sa cunosti oameni care lucreaza in domeniul tau, care ar putea sa spuna o vorba despre tine. Retine... fara o recomandare, CV-u tau are sanse sa nimereasca la cosul de gunoi. Cand iti citeste CV-ul, un angajator se uita sa vada daca ai experienta de lucru in Canada, sau daca nu, macar scoala in Canada. Experienta ta din RO nu ii intereseaza prea tare.
Fara networking esti NIMENI aici. 70% din joburi nu sunt publicate niciunde (trebuie sa cunosti oameni pentru a ajunge la ele), iar pe restul de 30% se bate masa de nou veniti aici care nu cunosc pe nimeni.
Dar fiecare are dreptul si responsabilitatea sa decida in viata ce e mai bine...

Popular Posts