Chavez s-a dus



Un alt dictator a murit cersind mila, dupa ce a fost nemilos ani de zile. Duca-se. Ei zic ca americanii l-au curatat. Daca erau americanii, tovarasul Fidel Castro era mort de 50 de ani. Adica gasea Uncle Sam ceva pentru anihilarea unui comunist ca Fidel. Domnul Chavez a murit de cancer detctat prea tarziu si Dumnezeu sa-l ierte, ca multe pacate a avut. Sa va uitati la evolutia Venezuelei pe vremea lui...este, de fapt,  involutie. Felul in care a murit e grav, dar ce a facut cu o tara intreaga e si mai grav.
Inflatia in Venezuela a crescut de la 12% (in 2001) la peste 30% (astazi) in timpul lui Chavez (cea mai mare din America Latina). De puterea de cumparare a populatiei din Venezuela s-a ales praful.
40% din populatie traieste sub pragul saraciei (asta doar dupa cifrele oficiale, alea reale ar putea arata mult mai rau) desi Venezuela e una dintre cele mai bogate tari din lume - cand vine vorba de resursele minerale.
Industria e la pamant, la fel si productia de bunuri autohtone.
Petrolul constituie 95% din toate exporturile Venezuelei (tipic pentru tarile inapoiate). Orice scadere a pretului petrolului pe pietele internationale are consecinte dramatice pentru economia tarii.
In multe parti ale tarii alimentele de baza sunt rationalizate, iar o parte din ele au perioade cand nu se gasesc pe piata.
Intre 1950 si 1985 Economia Venezuelei era cea mai puternica din America de Sud, acuma este una dintre cele mai slabe.
Agricultura acopera doar 3% din PIB. Venezuela importa cea mai mare parte a produsele alimentare de care are nevoie (mai putin poate cafea, orez, porumb si carne de porc). Prin comparatie, in Germania, la o populatie de 3 ori mai mare si o suprafata de cam 3 ori mai mica, productia agricola acopera putin peste 90% din necesarul intern.
Sectorul constructiilor s-a contractat cu 56%, productia manufacturiera s-a contractat cu 22%, comertul (ca volum) a scazut cu 23%, etc ... asta doar in primii ani ai lui Chavez (abia apoi de economie s-a ales praful).
In tot acest timp rechizitionarile orchestrat de Chavez si acolitii lui si demagogia ieftina menita a dezbina populatia au tinut loc de paine si circ.
Criminalitatea a urcat la cote enorme intre timp. Venezuela ocupa azi locul 3-4 in lume (inainte Afganistanului, care e zona de razboi). Numarul infractiunilor, relativ la suta de mii de locuitori, e de vreo 25-30 de ori mai mare decat cel din Romania.

Popular Posts