Pionierii de azi, Securistii de maine

de mic mi-am bagat picioarele in regimul lui nea Caisa. spuneam bancuri cu el pe unde apucam, in fata blocului, la scoala, la coada la lapte. pe tata l-au chemat o data la scoala sa ma educe ca am pus un afis cu Michael Jackson peste cel a lui ceasca la ora de chimie...ma durea in cot de securisti, de regim, de tampeniile lor.
ai mei au avut de suferit din cauza lor. tata si-a pierdut jobul si a fost dat in alta parte la o munca slab calificata- inspector la posta. nu avea nici o legatura cu ce facuse inainte. asta se vedea ca il termina. dar a facut fata acolo si dupa revolutie s-a intors din prima zi la fostul loc de munca, unde e si azi.
recent - dupa 2 ani de la cerere - mi-am vazut dosarul. am fost turnat de pe bancile scolii primare. colegul se numeste DrXXXX. avea rude in securitate. eram turnat si cand mergeam la baie si ce spuneam in buda la scoala. eram turnati colegii care aveam gasca de rockeri si ascultam "satanice". aveam comandata de unitate care ne facea raport...nu mi-a venit sa cred. tipul ala era sters si a disparut din peisaj dupa clasa a8a. el era ala cu "hai ma, mai spune unul, ca asta a fost bun!"...nu l-am mai vazut de atunci. dar cred ca as vrea sa il privesc in ochi o data. la fel si pe comandata de unitate, de clasa. sa stau cu ea in camera 2 minute. in tacere.
da, au existat copii turnatori la securitate. si-au turnat chiar si parintii. un regim monstruos a existat in romania, dupa modelul big brother, 1984...da, se ascultau telefoanele si se mai asculta si nu numai acolo, ci in toata lumea. dar asta e alta pb.
intrebarea mea e mai mult retorica, ca sunt sigur ca niciunul nu o sa recunoasca. v-ati turnat colegii? in scoala, facultate? la securitate.
aveti cunostinta de colegi turnati sau turnatori? e timpul sa le spunem pe nume.
aveti cazuri de cunoscuti care au avut pb din cauza torantorilor?
cine are onoare si curaj, poate sa recunoasca chiar daca a facut asa ceva. nu il tragem de urechi. parerea mea e ca un barbat adevarat terbuie sa aiba curajul sa isi recunoasca greselile. nu stiu ce sa spun de femei, acolo e clar ca multe au cedat si nu o sa recunoasca.

"Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a declarat, marti, ca Securitatea recruta elevi ca informatori, incepand cu varsta de 12 ani, in toate judetele din tara.
„Existau retele intregi, pe judete, de copii racolati inca de la varstele de 12-14 ani, pana la 19 ani. Copiii erau recrutati in cadrul problemei “Invatamant”. Este incredibil cum arata o astfel de fisa. Scrie clar pe ea, “Fisa colaboratorului din randul elevilor”.

Era o categorie speciala de colaboratori, de retea informativa, constituita din copii”, a spus Ionescu.

Cazimit Ionescu a explicat ca exista la CNSAS sute astfel de dosare care arata ca erau recrutati copiii in vederea incadrarii informative a colegilor de clasa, a colegilor de camin si a parintilor acestora, in mod special.

Ionescu a spus ca Securitatea prefera sa recruteze elevii caministi, pentru ca aveau cunostinte in toata tara. El a aratat ca securistii erau interesati de bancurile care circulau la adresa conducerii de partid si de stat, de relatiile elevilor cu strainii, de informatii privind familiile care ascultau posturile de radio din afara tarii.

Purtatorul de cuvant al CNSAS a spus ca erau preferati elevi cu note mari, care prezentau incredere, proveniti din familii modeste, de muncitori si tarani.
Fisa unui elev colaborator prezentata de Cazimir Ionescu cuprindea datele de identificare ale informatorului, date despre personalitatea sa si abilitatile psiho-fizice, modul de integrare in scoala, date ale parintilor si caracterizari anuale.
Cazimir Ionescu a declarat ca elevii-informatori erau, in general, abandonati de Securitate cand terminau liceul, pentru ca nu urmau studii superioare si astfel, nu mai reprezentau interes operativ.
El a pus la dispozitia presei fise ale elevilor colaboratori si angajamente pe care trebuiau sa le semneze elevii racolati ca informator.
Intr-un astfel de angajament scria: „Ma angajez sa sprijin in mod secret, organizat, activ si sincer organele de securitate in activitatea pe care o desfasoara pentru prevenirea, descoperirea si lichidarea infractiunilor indreptate impotriva securitatii statului, pentru combaterea oricaror manifestari care afecteaza interesele oranduirii noastre socialiste”.
„Lumea trebuie sa afle ca s-au facut asemenea nemernicii”, a declarat Cazimir Ionescu.
Purtatorul de cuvant al CNSAS a precizat ca sunt cunoscute numele ofiterilor care s-au ocupat de racolare.
Declaratiile purtatorului de cuvant al Colegiului National de Studiere a Arhivelor Securitatii vin imediat dupa ce presa a scris ca sute de minori au fost manipulati de Securitate, in timpul regimului comunist."
trebuie sa moara generatia aia ca sa fie iertare si viata buna. intentia mea nu era sa ii desconspiram pe marii tortionari, care au facut chin si prapad, ci pe micii rats, care au reusit sa se strecoare bine mersi si la locuri caldute. de aia mari e mai greu sa te atingi.
apropo de tortionari si pitesti, am avut nopti de discutii la paris cu un batran doctor fugit din inchisorile comuniste romanesti. nu imi venea sa cred ce imi spunea si ziceam ca le infloreste. fusese detinut politic in romania. imi zicea cum stateau inghesuiti cate 30 de persoane in celule de 4, cum cei bolnavi de plamani aveau locul prin rotatie la pragul de jos al usii, pe unde intra aerul curat de pe culoar, de baile cu furtunul rece in iarna, de patul de lemn de 50x50 cm. discutia incepuse ca ma plansesem ca patul meu e cam mic. si mi-a aratat pe ce pat dormise el.
era fan Memorialul Durerii. un doctor cumsecade.

Popular Posts