Libertate de blogger

ce e un blogger?
e ca un ziarist. ca un jurnalist. ca un presar. un om care lucreaza in presa. sau cel putin asta e statutul la care unii aspira.
sa zicem blogger=jurnalist.
Romania imparte cu Polonia, Coreea de Sud si Mauritiu locul 47 in clasamentul libertatii presei intocmit de organizatia Reporteri fara Frontiere. iar libertatea presei se refera nu numai la jurnalistii oprimati de politie sau cei batuti de suporteri. nu. se refera si la aservirea jurnalistilor unor interese personale ale unor politicieni, partde, firme, companii.
incep sa cred ca bloggeria in romania e un fel de copy and paste sau imitatii de papagali. unul scrie ceva si restul il urmeaza ca turma. unul pune o stire platita si restul incep sa o imparta. ceea ce se intampla acum in Romania este ca unii bloggeri mai cunoscuti au devenit sclavii unor campanii de promovari, al unor firme care ii folosesc si ii pun sa scrie laudativ despre produsele lor. si asta se intampla din cauza saraciei. li se pun in cont cativa leutzi pentru ca au scris frumos despre un telefon, aparat foto, site. Firmele de promovare au inceput sa foloseasca bloggerii in campaniile lor, dar mie mi se pare sa renunti la statutul de independent si sa te lasi folosit. stiti cum e cu ziaristii tonomat? ziaristii sau ziarele platite sa scrie de bine de cineva? acum au aparut bloggeri tonomat. si sunt platiti pe fatza. nu te mai poti pretinde independent cand iei bani din stanga si din dreapta ca sa scrii frumos despre laptopul cutare, mobilul ala, detergent, tampax etc. exact ce se intampla cu ziaristii se intampla acum cu bloggerii. "hai, bai, sa le dam un pisccot si o cola sa scrie si ei frumos de noi! hai sa facem o excursie si sa ii trimitem undeva ca sa ii punem apoi sa scrie ceva de bine".
nu trebuie sa fiu sclavul unei firme ca sa ii scriu despre ce frumos telefon mi-au dat 2 saptamani sa ma joc cu el. poate unii nu isi dau seama ca sunt folositi, poate pentru unii e un mijloc de existenta considerat comod...
acum am sa ma astept la ceva manipulari din parteea politica, ca cica a inceput campania de toamna. si deja uite ca a aparut ceva, nu dau link, dar lumea stie de thinkopolis.eu, care manipuleaza la greuceanu. subtil, dar o face.

Popular Posts