Visa Waiver revine

US vor scoate vizele pentru romani in"urmatoarele n luni", unde n tinde la infinit. ce veste frumoasa, pacat ca e doar abureala.
Sa analizam de ce abia acum s-a trezit Secretarul american pentru securitate interna, Michael Chertoff sa declare asa ceva.
1. pe 31 decembrie 2008 se incheie mandatul Romaniei in Irak si americanii ar mai vrea ca romanii sa mai moara un pic pe acolo, daca tot nu e problema lor...si in schimbul prelungirii mandatului, li se ofera o promisiune cu termeni vagi. Astept iar ca politicienii romani sa faca ce stiu mai bine, adica sa caute vaselina si sa se aseze in genunchi, semnand sederea Romaniei in Irak.
2. In 2 luni administratia care conduce acum US, cea a lui Bush, va pleca de la Casa Alba, candidatul lor avand putine sanse de castig in alegerile cu Obama. Si atunci de ce nu ar promite si ei ceva, asa, pe final de mandat, care oricum stiu ca nu il vor putea realiza, nemaifiind la putere?
cum vor justifica totusi americanii neridicarea vizelor, chiar daca Romania va semna ca mai sta in Irak? simplu, nu se indeplinesc conditiile tehnice. E vina voastra, romanilor. noi am vrea sa o scoatem, dar voi nu indepliniti conditiile.
România nu îndeplineşte încă toate criteriile cerute de Visa Waiver: implementarea paşaportului electronic, schimbul de informaţii cu privire la persoanele suspecte de activităţi teroriste, raportarea paşapoartelor furate sau pierdute şi rata de respingere a vizelor.
România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 25% în anul fiscal 2008, în scădere cu 12,7% faţă de 2007, dar încă prea mare pentru pragul minim de 10%.
Rata de refuz este stabilită şi determinată de autorităţile SUA. deci tot ei decid cine pica sau nu si apoi tot ei spun: aveti rata de refuz prea mare. clar, nu?

Popular Posts