Canada, SUA - Criza de abia incepe

Ca si in Romania, politicienii de aici au incercat sa pacaleasca populatia ca acea criza finanaciara a trecut. Dar nu au facut nimic sa rezolve nici cauzele nici efectele Crizei. Probabil ca stiu ca e ceva ciclic si ca nu prea pot face nici ei prea mare lucru decat sa minta. E ceea ca se pricep cel mai bine, ca sa isi salveze scaunele si ciolanele. A trecut iarna si a venit un pic caldura si puliticienii au crezut ca au fentat si criza...dar nu e asa. Loviturile abia acum incep sa fie resimtite si falimentele vor curge lantz.
In Canada: shoc! Cica nimeni nu se astepta ca in May sa scada numarul locurilor de munca! A scazut cu 58.000 numai in Manufacturing. Adica de ce nu se astepta nimeni? A crescut somajul la 8,4%! Ceea ce e semn clar de recesiune, criza, nasoleala oricum ai lua-o! Ce a facut guvernul? Pai mai baga vreo 10 miliarde in GM, asa, sa le platim noi astia multi pensiile la aia care nu au avut nici o contrubutie la nici un plan de pensii si somajul la cei care nu stiu sa faca nimic decat niste masini invechite si enorm consumatoare de gas. Ce nu inteleg eu comunismul asta capitalist...adica pe aia mari care sunt in groapa statul ii ajuta cu miliarde, dar pe micile firme care dau de faliment ce le face? Simplu, le lichideaza si la "buna ziua"!
SUA, care isi vede toata economia la vale si mai ales moneda lor dolarelul cum se duc la valeni cu viteza luminii, cauta o solutie. Una ar fi si cea veche, de acum un secol. Un alt razboi mare, care sa puna in miscare economia mondiala. Multi se dau loviti si uita ca asa s-a iesit din criza in 1930 si ca dupa aceea au fost decenii de progres techologic. Dar ce se fac americanii care au deja niste razboaie incepute, unde le mor negrii si astia mai saracii care credeau ca daca merg la razboi cu afganii mai apuca sa faca si un colegiu dupa, platit de Stat. Pai ei nu au auzit de sindromul post traumatic. Parca-i vad impuscandu-se prin scoli, asa, in gluma, ca li s-a pus pata de la razboi.
Nu stiu cine ar fi pe lista lui Obama ca sa ridice economia SUA prin razboi, dar ar suna cam asa: o tara mai mica si care va fi aparata de alta mai mare, dar nu imediat.
Si acum mai serios, un alt proces de salvare economica ar fi reluarea acordului NAFTA, dar cu modificari in partile unde nu a mers, si mai ales fara figurile americanilor de sefi.

Popular Posts