Children of Men

Am vazut recent Filmul. Bine realizat si bine jucat.(8 din 10 stele).
Owen a primit roluri bune in ultimul timp pentru ca e bun.
Acuma ce a inteles romanasul nostru de bloc? Am dat
un google pe titlul filmului si "romaneste" si imi parare blogul lui Nasul Radu Moraru. Ce a inteles omul? Ca tiganii vorbesc romaneste si ca suntem facuti de rusine iar. Si nu stiu ce de BBC.
Oare au inceput romanii sa sufere de sentimentul de vinovatie din cauza tiganilor? Cat de atacat rasial tre sa fii ca atunci cand auzi romaneste si e un tigan cel care vorbeste sa te simti vinovat sau nervos. Si revoltat. Sunt ai nostri, get use to it.
Omul nostru nu a inteles nimic din film decat ca tiganii romani vorbesc romaneste. Fantastic.
Si arabii vorbeau arabeste. Si polonezii poloneza. E un film international. E o metafora. E un film impotriva rasismului, a razboiului de gerila, impotriva discriminarii rasiale si a discriminarii imigrantilor. Ne spune ca lumea se poate salva si printr-o femeie, si printr-un negu si printr-un immigrant ilegal. E un film care ar fi trebuit sa ii deschida mai bine ochii romanului care se vrea si formator de opinie. Ce a reusit el sa intelega din film? Ca romanii sunt infatisati ca niste tigani rai si ca suntem facuti de rusine. Vechea placa obositoare. In loc sa prinda mesajul real al filmului nea Moraru da cu nuca-n perete. Nu a prins ideea.
Morare, tocmai tiganca are un rol cheie, esential in film si dovedeste ca nu are importanta rasa, daca exista omenie. Marika este unul din putinele personaje care ii ajuta pe cei 2, si chiar foarte mult. Le-a dat adapost, i-a ajutat cu barca la final, le-a intermediat contactul cu "Human Project". Si ce daca vorbea romaneste, romanule timorat? Era normal sa vorbeasca romaneste.
Marika, nenorocita de tiganca care ne-a facut de ras vorbind romanaeste e, din fericire, una din marile actrite romance in viata. Daca va uitati si la generic tiganca e de fapt o romanca, si nu una oarecare. E Oana Pellea, fiica marelui Amza Pellea. Si Pellea sunt oare tigani? Si de ei ne e rusine?

Popular Posts