Did you ever had cancer?

Mi-am luat berea Hacker Gold intr-o halba grea.
Mi-am pus o muzica trista, Sade sau Gary Moore.
Am inceput sa scriu in virtutea unei obisnuinte demult apuse, uitate si neexersate de ani.
eram bun la compuneri. damn, ce bun mai eram! Dar am fugit MEREU de tot la care eram bun. pur si simplu am urat sa fiu
bun la ceva si sa continui. its no use, imi spuneam. sa fac ceva ce nu pot face...si am facut? nu e nimeni sa ma judece inca.

i spent last 3 nights at emergency. veneam de la job si plecam la spital. asteptarile in spitalele din Toronto sunt infernale. nu atat din cauza gandurilor care te framanta, care sunt inerente si inveti sa le ignori, ci mai mult din cauza celor care apar prin zona. Am vazut degete taiate, betivani rataciti, certundu-se cu ei insusi, politisti cu alti betivani, politisti cu persoane care aratau bete si poate nu erau, apoi oameni rude urland la nurses sa le dea paturi, sa nu ii mai vaneze prin spital.
Trist, dar in general dilimani, nebuni, homelessi, oameni care vorbesc tare si nu te lasa sa dormi pe scaunul ala inconfortabil anyway.

si stai si astepti ore pentru un rezultat. ore tarzii in noapte.
apoi doctorii. nu sunt cei mai buni, mai ales sambata noaptea. care doctor cu reputatie si bun lucreaza sambata noaptea?

doctorul tanar ma intreba acele intrebari standard, monotone. ii raspundeam monoton, ca in orice formalitate. nimic iesit din comun in dialog.
so, did you had recently cancer?
ceva mi-a sunat alarma in cap. asta nu era in meniu! ce ma intreba asta?
hm...what?
did you never had cancer? asked again the doctor.
me? in my family?
you. yourself.
cancer.
no.
si in mintea mea ma miram. deci doctorul ma intreaba daca AM AVUT cancer? cum, ca o raceala? am avut si a trecut? sezonal?
stiti, am o veste buna, nu am vazut infectii sau inflamatii in ct scan!
its not really a good news, i said. i prefered to had an infection.
so, we need to continue our investigation...we would like to refer you to a specialist.
cel mai neasteptat mod de a-i spune cuiva ca s-ar putea sa fie bolnav rau.
stiti, s-ar putea sa aveti, daca nu ati avut.

am luat vestea destul de senin. resemnat. 50% din oamenii din Canada fac cancer. nu ai cum sa scapi. mancarea te omoara. te duci la McDonalds si iei cancer pe paine. bei un suc din ala siropos cu bule, ai bagat cancer in tine cat incape. 
Ce rost ar avea sa fim sanatosi? ar exista marea escrocherie a companiilor farmaceutice? 
ar mai vinde astia pastile? da, acele pastile care te fac numai sa te simpti mai bine, dar nu te vindeca! ce rost are sa fie un om sanatos? nu ar mai depinde de un intreg sistem farmaceutic foarte bine dezvoltat. ia pastila asta, te va face mai agil, nu ai sa mai simti durerea pentru 5 ore, apoi iei alta. efecte adverse? un pic de agresivitate, dementa, ai sa uiti un pic mai mult, ai sa fii un pic de leguma in 5 ani, ai sa asculti insa mai bine, ai sa fii mereu zambitor, prozac. dupa 5 ani ai sa fii oricum falimentat si ai sa vrei sa sari de pe un pod. ar fi pacat sa mori, nu, noi nu dorim asta...vrem doar sa fii paralizat si cu dureri, ca sa iti mai dam niste pastile.
ce viata de erou vei avea...cancer din toate pozitiile, cu gust bun, imbietor, adorabil, sa aiba potentiatori de gust, sa iti starneasca mai tare creierul ca sa cumperi mai mult!
vaca nebuna? a fost doar o greseala mica, i-am dat vacii sa manance oase de pui pisate, a devenit un pic carnivora, avea un creier de gelatina dupa, dar ce avantaje dupa, cand oamenii care au mancat vaca aia au devenit si ei un pic dilimani, dementi, marfa pentru farmacii!

toata viata asta te chinui sa castigi si tu ceva si sfarsesti prin a pierde.
asta e viata, ce poti face?
imi ziceam...am trait destul, am facut cate un pic...

you are not scared? nu, nu sunt. am trait destul. i lived enough. am vazut Parisul, ajunge. altii nici nu trec granita. am prieteni, dusmani am, ar fi si rusine sa nu am dusmani...ar trebui sa va faceti dusmani, altfel traiti degeaba.
am facut rau? da. bine? prea putin. am fost bad boy? da. am luat-o in bot? de multe ori! am dat in barba? fizic, da! sa trag tzepe..nu.
de luat, am luat cateva.
ce am realizat? 
mult mai putin decat imaginatia mea stie ca se poate. cel ami trist lucru a fost amanarea. amanari, amanari, delasari, evitari.
gresit. trebuia atacat, lovit, sarit cand era momentul. ca o fiara. am fost nice, credeam ca eram placut si apaream de fraier. cam regret asta.

la varsta mea, cei mai multi barbati cauta alte femei tinere sa isi dovedeasca ca inca mai pot seduce, fute, linge...la varsta mea, majoritatea oamenilor isi cauta o casa noua...eu imi caut un loc bun intr-un cimitir. urmatoarea mea casa va fi for ever! acum trebuie sa ma interesez daca si acolo trebuie sa platesc lunar chirie. sau vine serifful si ma evacueaza? sa vedem.

ce reprezint eu in lumea asta ? nimic. ce reprezinti tu? tot nimic.
savurezi o pizza delicioasa si cea mai scumpa bere din lume? enjoy, cui ii pasa? esti nimic!

singurele momente pe care le mai savurez sunt cele cu copii mei. ma uit la ei si vreau sa ma detasez. 
sunt fericit, ma topesc in fericirea de a-i vedea si ma cufund pentru cateva mici clipe in linistea pe care mi-o dau micutii.

ce-o fi dupa, vom vedea. 

ma bucur ca ai mei copii vor avea macar o amintire cu mine, ca vor stii de tatal lor, ca am incercat sa le dau un pic mai bine decat am avut eu si ca vor avea mult mai multe sanse in viata decat am avut eu.

cat despre mine, sigur i will fight back, si sunt consolat cu ideea.

ce suntem noi comparativ cu universul asta? un fir de nisip pe o plaja cu bilioane de fire de nisip. raportat la cosmos, suntem nimic. nu conteaza ce simtim, daca simtim, nu conteaza ca traim, ca murim, ca suntem.

ai un sef imbecil, care este mancat de boala puterii? cui ii pasa? ce esti tu in miliardele de oameni din lumea asta? nimic. ce este el, cu ambitiile lui stupide de marire? un limbric? e prea mult spus. este nimic.
te supara seful? spune-i sa se gandeasca la ce iti spune cand se uita, daca se uita, in oglinda.
sunt unii oameni care pur si simplu evita sa se uite in oglinda te teama sa nu  vada pe altcineva acolo. din omul bun care era, a devenit un cacat cu ochi, nici ei nu se recunosc...dar asta e alta poveste si poate alta frustrare.

esti sef si iti futi la cap sclavii? suferi de sefie? in cimitir suntem toti egali, sefule...si tu te caci la weceu, si tu faci o laba trista, ce te face mai bun decat mine? ah, ai supt mai adanc pule de la alti sefi ca sa ajungi in pozitia ta? bine, si? 

mergeam pe o strada lunga, care nu se mai termina, cu hartiile in mana.
citeam rezsultatele analizelor si ma intrebam, limfocitele sunt multe? e bine? cum adica cisturi multiple? cum sa fie asa ceva? la mine? nu cred. poate au incurcat eprubetele, poate astea sunt rezultatele altcuva. eu sunt sanatos. nu simt nimic.
si totusi vazusem sangele. chiar daca in prima noapte un doctor chinez imi spusese, nu ai nimic, nu stiu ce ai vazut tu acolo, esti bine. adica eu am venit degeaba la urgente si am stat 5 ore degeaba sa astept sa imi spui tu ca nu am nimic, ca nu vezi tu nimic in analize. poate trebuia sa vin si eu beat. asa poate vedea. nu cred ca acelui doctor ii pasa vreun pic. era acolo sa isi ia banii si sa plece acasa la bolul lui de orez expandat.

a doua noapte venisem cu poze, sa le arat sangele. nu a fost nevoie. l-au detectat si ei.

am avut vreodata cancer? da. poate.

Popular Posts